
Etter en hyggelig prat med vår alles Alex, Mr. Klubben i Soon, og en liten smak på hans edle dråper, fikk jeg innpass til å gå på slang i hagen til Son Kystkultursenter. Siden min bedre halvdel snaua epletreet mitt som produserte alt jeg trengte vi fjor, var slang nødvendig. Bikkja blir jo glad for slikt. Da blir det gåtur og hun får nasket litt epler på veien. Vi fant det vi trengte på en herlig to timers tur. Dessertvin er målet, og denne har jeg skikkelig tro på. Den blir like spennende som den blir unik. |
Ingredienser: 9 kg Epler (Mest fra Kystkultursentert sin hage, litt fra vår hage og enda mindre fra et tre jeg kom over på veien) 1 kg Nyper (fra vilt voksende rundt stallen og noen langs Sigurd Stenes vei) Bjørnebær (fra naboens hage) Blåbær (fra skogen) Tyttebær (fra skogen) Bringebær (fra skogen) Noen andre bær (Ikke peiling på hva, men vi kaller det heggebær) Rognebær (fra egen hage) Lavendel (fra en annen nabo's hage) Kløverblomst (fra grøfta) 5 kg sukker (hittil) 11,5 l vann Gjær (fra Varnaveien) |
Redskaper: 30 l kar 2x Vinballong Gjærlås Røreskje Målebeger |
Logg
5/10: Gikk tur med hunden og sanket det jeg trengte, litt etterfyll fra egen hage og naboenes hage, så var vi helt i mål. Nyper og rognebær ble lagt i frysern over natten, eplene ble lagt kjølig.
6/10: Epler revet, for en helvetes drittjobb, men når utfallet blir som det skal bli, ja da er det verdt det. Nyper og alle mulige bær ble kokt møre med en halvliter vann. La de revne eplene i 5 liter vann og laget sukkerlage av 6 liter vann og 2 kg sukker. Mosten ble på kvelden målt til 1070. Jeg har en teori om at sukkernivået i mosten vil øke ettersom eplene ligger, så skal ta en ny måling i morgen kveld, før jeg tilsetter gjær.

Laget i tillegg en liten post på Instagram/Facebook for å innhente noen gode navneforslag, og det må jeg si jeg fikk. Hvem som stikker av med premien, vet jeg ikke ennå. I det jeg la ut posten, kom jeg opp med et navn selv, men det ville jo være dårlig gjort om ingen andre vinner. Har i alle fall bestemt, at alle med forslag skal få smake, så derfor er det lurt å stenge den navnegreia så fort som mulig. Lar den gå ut dagen/natten, kanskje også i morgen. I tillegg til de under er det oxo et fra Instagram, "Fredsdrikk"

7/10: Etter
14/10: Målte til 1013, tilsatte 1kg sukker, rørt i 1 l most
15/10: Målte til 1033
18/10: Tappet om skviset ut. Målte 1006, rørte ut 1 kg sukker i 2l most. Tok den opp til 1026, som tror er deromkring jeg ønsker å ende opp. Perfekt balanse med sødme og syre for min gane. Dette lover godt Oppe i 10,5% skjønt det føltes mer der en stod i varmen i "vinrommet" og skviset edle dråper. Den som spiser rest frukten blir greit skeiv for å si det mildt ;-)
19/10: Hadde i en kilo sukker i 2l most, gikk fra 1023 til 1042
22/10: Målte den til 1030, hadde i en kilo sukker utrørt i 2l Most. Tok seg da til 1050. Økte forvøring tempraturen da jeg kom hjem og registrette at gjæret hadde klumpet seg i toppen. Dette forkalres med at når tempratuen økes vil mer CO2 komme ut og gjæret vil klumpe seg i toppen.
25/10: Målte og sjekket siden det er merkelig stille på tanken. 1050 fortsatt ... må denne kjøres i gang på nytt?
28/10: Fikk satt på labels på flaskene som er lagret i vingarasjen hjemme, men det som virkelig gledet var at de plopper. Tenk å bli så glad for noen plopp. Målte til 1036. Tilsatte en kilo sukker til og da endte vi igjen på 1050. Med plopping nå kan den fint gå til 1026 og da ender vi på litt over 17%. Vurderer om det skal være nok, eller om det må bli en kilo til. Me lyt sjå. Smaker forøvrig godt og har fortsatt skikkelig trua på denne.
17/11: Temperaturen ble skrudd ned for en snau uke siden og vinen var klar for tapping over til glass. Tappet av litt til måling og et glass til smaking. 1040 var litt skuffende mye rest sødme, men smaken var likevel helt kanon. 14.5 %. Dette blir en himmmelsk Dessertvin
22/11: Etter å ha bestilt Eikefat fra Rydberg Trätunnor, levert til Willy's Strömstad, var det med stor glede og entusiansme jeg tok turen, sammen med Sofie, til mekka for harryhandelen, Strömstad. Første stopp ble Systembolaget, og gleden var fortsatt tilstede. Videre bar det rett til Willy's i bygningen ved siden av. Sofie entret butikken for å handle mat og snacks, jeg gikk forventningsfult til disken for å få ut fatet mitt. Da jeg aldri fikk noen SMS im at det var fremme fikk jeg nummer av Sandra i shiplink, altså et ekte nummer, et langt et. Selveste Willy eller hva han kunne hete, tittet rart på nummeret og konkluderte med at det bare var de fire siste jeg skulle oppgi til han, ikke alle tallene. Javel, javel og så ka han til at han måtte se ID. Jeg fikset opp Førerkort Appen og viste han. Han tittet ikke engang. Jeg skal ha en håndfast ID som förerkort eller passport. Forklarte han at dette var nettopp førekort. Det holder ikke her hos oss. Jeg forklarte at jeg hadde kjørt helt fra Norge og pakken var stor osv, kom til å ta opp plass om den måtte stå ... Vi har plass og sånn er reglene. Tok direkte opp telefonen og ringte Sofie og ba henne la vognen stå. På Willy's handler ikke vi, ALDRI. Vi tok heller omveien om Nordbysenteret å bruke våre tusen der.
25/11: Ny Strömstad tur, ny tur på systemet og ikke minst på Willy's. Også denne gangen droppet jeg handel, men jeg viste frem både pass, digitalt førerkort og analogt førerkort. Tønne ble med jeg ut igjen. Handle litt mat gjorde jeg ikke, men gikk da heller over til Eurocash og la igjen mine tusen der.
Da jeg kom hjem og åpnet plasten rundt tønna, kom det en deilig eim av Whisky. Dette måtte bli et fint fat for dessertvinen. Ikke nok med det. Fatet var merket og jeg kunne fint finne frem til at det var Whisky fra 2003 som hadde vært lagret på det svenske eikefatet. MackMyra distilleri, som dessverre ser ut til å ha gått konkurs i år. Men Whisky'n er å finne på systemet, såv må nok en snarlig tur dit igjen. Står i alle fall på øsnkelista for jul.
22/12: Tappet over godsakene på fat. Satt igjen med en godflaske, som jeg tok med ned til Gullsmeden 2. juledag. Det ble suksess og han kunne lett konkludere med: "Dette er noe som kunne stått i hyllene på polet"
25/4: Etter drøye 4 mnd på MacMyra fatet var det med stor spenning tapping på flasker og smaking ble gjennomført. Godsakene har kommet opp i 17% og smakte ..... sykehus ... helt vilt, for min gane. Fatet har gjort sitt, kanskje for mye for noen, for det lukter pokker meg røyk og smaker røyk, men balansen er helt magisk. Lukter stramt og mye, men helt magisk med tanke på balanse, fløyelsmyk og bare helt nydelig.
Comments
Post a Comment