Hagevin 2024



Hadde fått beskjed fra øverste hold at nå måtte plommene høstes. Dermed fikk jeg tilkjørt en ballong, vel faktisk to, men til denne batchen trengs det jo bare en, fra Farmen av mitt supre mannlige avkom. Junior leverte han, det gjorde ikke plommene. Allerede oppi i treet, fant jeg fort ut at her måtte det plukkes med omhu. Bare de rødeste måtte taes. Det hjalp ikke nevneverdig. Men det ble 7 kilo, og da dette er ganske langt under de jeg egentlig hadde tenkt til å plukke, fant jeg ut at plommevin kan lett bli hagevin. Epler har jeg i fleng og epler og plommer går glimrende sammen ... tror jeg.

Å ta ut stein av litt for tidlige plommer er ikke noe moro. Vel det var ok de første to plommene, men når man ser hvor mange plommer det går i 7 kilo, falt motet. Min bedre halvdel, kona, mente det fanes redskap til den jobben der. En tur i butikken og jeg var igjen ved godt mot. De par-tre første gikk lekende lett og det var moro igjen, men det tok ikke lange tiden før jeg fant ut at masse snacks satt igjen på steinen til de fleste, dermed kniv i tillegg. Nei dette var bånn i bøtta. Fikk til slutt presset klar 5 kilo og tilsatte 5 kilo epler. Det fleste umode og sure fra hagen, men også et drøyt kilo overmodne fra Sletta. Kokte de sure og noen plommer (med stein) for å mørne de og fikk sammen en fin bøtte tilslutt. Vinen er laget etter vin fra hagen prinsippet, vi tar det vi har og bruker det. Godt skal det bli.

Ingredienser:
5 kg plommer, fra hagen
5 kg epler, fra hagen
En neve Blåbær fra kjøleskapet
1 Lime
14 l vann
2,4 kg sukker (mer trengs)
Hetvinsgjær (Europris)
1/2 Gjærnæring (Europris)

Fremgangsmåte:

Plommer renset for stein i en liter vann, epler mørnet sammen med noen plommer i 5 liter vann og 400g sukker. Tilsatte 6 liter kokende vann og lagde 1 liter + 1kg sukker sukkerlake. Hadde i denne også

Rognebær ble plukket på farmen og lagt i frysern et par tre timer. Deretter ble de fraktet hjem til Bingen for tining og modning i henger med god trelukt. Bjørk av beste sort. Bærene fikk ligge der fra søndag til tirsdag før de ble grovrenset, lagt i vindunken og slått på det groveste med en stokk, eller 2tom2 om du vil. Tilsatte 14 liter kokende sukkervann og lot de kjøle seg litt ned. Hadde også oppi blåbærene og lime i 4 båter. Når den var passe nedkjølt tilsatte jeg gjær utrørt i appelsinsaft. Nå skal luringen få stå en snau eller drøy uke og ploppe.

Redskaper:
30 l kar
2x Vinballong
Gjærlås
30 l Eikefat
Røreskje
Målebeger


Logg
24/8: Plukket ca 7 kg Plommer fra treet i hagen. Begynte å rense disse for stein, brukte kniv. Dette kom til å ta masse tid. Endte med å farte til Kitchn på Vestby Storsenter for å handle inn en plommekjerneutstikker

25/8: Renset videre og med kjernefjerner gikk det litt fortere, men svarte banan for en tidkrevende tøyte ... Det gjorde at jeg stoppet, og besluttet å bruke mer epler. 5 kg av epler ble grovhakket, mesteparten kokt raskt opp i en del liter vann og 400 g sukker. Senere ble det kjøpt inn en kilo til som ble oppløst en liter vann. 1050 blank på stimpen, gjør at vi må kjøpe inn et par kilo til. Ggjær ble tilsatt, sammen med en halv pose gjærnæring.



26/8: Målte gjæringen og tok en helsesjekk. 1038 viste at det har vært relativt god trøkk de siste fire dagene. Presset på med l lag sukker i en kilo vann som tok den opp til 1064. Kommer nok til å kjøre på 1 kilo til når den stikkes om om et par dager.

5/9: Overførte "mosen" til ballong gjennom kjøkkenhåndkle. Etter en par timers jobb, mye skvising og litt oppgitthet over at så mye saft ble igjen i frukten. Syntes det var lite saft som kommer på ballongen. Målte det skuffende resultatet til negativ øks,  altså -2 eller 998. Smakte veldig syrlig. Uansett med 66 delt på 8, så er vi langt under 10%. Klinka på med 4 liter vann og 1 kg sukker. Det tok den opp til 1018. Dundrer vi den i bunn så er vi alle fall litt over 10. Så spørs det bare om den kommer i gang igjen. Har en dårlig kork, som jeg har prøvd tette med gaffa. Men plopper gjør det ikke ... foreløpig. Vurderer en halvkilo sukker til, eller om man skal nøye seg med en 11% som man ettersøter litt. Men i bunn og grunn kommer det veldig ann på om den kicker i gang igjen. Tenker jeg tar meg en uke på Kreta og sjekker ståa når jeg kommer hjem ..... 

15/9: Vel hjemme fra Kreta med masse inspirasjon etter gode smaker og viner. Og litt spent på hva som har foregått i garasjen i Bingen mens jeg har vært borte. Det har vært god kok, for å si det slik. Ned på 0990, eller -10. Man kan ane at det er brukt eple, det kjenner man på den litt sterke lukten. Men ellers var den nydelig syrlig og veldig god på smak og ikke minst en helt nydelig farge. Denne har jeg trua på og er faktisk usikker på om jeg skal ettersukre eller la den være. 12% er den på nå.


17/9: Tappet en klunk med vin og rørte ut 400g sukker. Dette tok den tilbake til 1002 eller 2, som egentlig er perfekt. Enten så  blomstrer gjæren igjen og tar for seg og vi får en sterkere vin, eller så blir dette toppen. Skal få stå å kose seg nå, før jeg tapper om.

29/9: Fikk omsider tappet om hagevinen. Den dundret helt ned igjen  og stoppet ferdig på 990. Altså 19 liter med godsaker på 13,5%. Har noe av den samme eplelukta som eplevinen hadde, men siden den er blandet med plommer er det ikke like fremtredende. Lett, syrlig med tydelig ettersmak av plomme. En helt nydelig vin, spør du meg. Det blir trolig rundt 25 flasker av denne, men først skal den få modnes og klarnes. Forøvrig bør jeg ta med en lærdom. Ikke bruk rosiner som gjærnæring. Djevelskapen egner seg best i gløgg og havregrøt. Rosinene finner nemlig veien opp i røret ved omstikking, om det er lov å si. Måtte starte, blåse regn røret og starte på nytt, ikke bare en gang, men en drøss med ganger.



19/10: Fikk seg en etterlenktet omplassering. Opp på farmen og ned i kjellern. Turen var av det trygge slaget, ble tjoret godt fast. Skulle over på eikefat, men Villmarksvinen som var der, klarte aldri finne veien ut. Det får bli ved neste runde, altså er det duket for en snartrlig visitt til farmen.


26/10: Tappet over på eikefat, målte edn til 990








Comments