Vin fra hagen



Kort eller lang intro ... bla bla bla

Ingredienser:
10 kg epler
20 l vann
6 kg sukker
500 g rosiner - Jeg tror kanskje jeg glemte å ha oppi disse

Fremgangsmåte:

Riv eplene ikke vask de, sitter villgjær i skallet. Ha 3 kg epler i 6,67 l vann. Ha i Rosiner og la det stå i en uke med kjøkkenhåndkle over. Rør flere ganger om dagen. Etter en uke siler du av vannet og presser saften ut av "eplekaken". Ha over i ballong og tilsett halvparten av sukkeret (blandet til lake)



La det stå en uke, så tilsetter du halvparten av det gjenværende sukkeret. Jeg blandet det til lake med litt vann, men innså i ettertid at mer vann gir mindre smak på vinen, i alle fall i mitt logiske tankesett.

Etter enda en uke tilsatte jeg resten av sukkeret. Denne gangen tappet jeg litt vin fra tanken (da får du også en liten prøvesmak, med mindre man bruker pumpe) og blandet sukkert i denne og rørte til lake. Varmet ikke opp, men blandet lenge. Nå skal man teste tålmodigheten og la det stå lenge og lenger enn langt. Ja faktisk helt til det plopper bare en gang i minuttet. Denne er jo et relativt begrep, etter som alt over 30 sek vil jo være en gang i minuttet. Jeg kjører den helt ut til det plopper hvert 59 sekund

Under hele prosessen på ballong, har jeg hatt den på badet, men i trekurv så den kommer opp fra varmekablene. Tempraturen på badet har ligget mer eller mindre konsant på 20 grader. Etter en dusj stiger tempraturen gjerne noen grader, ettersom hvor lenge du nyter varmtvannet.


Redskaper:
3x10 l kar
2x Vinballong
Gjærlås
30 l Eikefat
Rasp
Røreskje
Målebeger


Logg

22/6 Vinen ble servert til Elg på Vidda. I mine øyne og flere andre passet vinen overraskende godt til mat. Nesten perfekt til maten faktisk. Andre kommentarer:
  • "Den smaker mye bedre enn den lukter"
  • "Har den ligget på fat, det forklarer vaniljen"
  • "Denne står ikke tilbake fra noe annet man kjøper og drikker" 

20/6 Tappet edle dråper fra fat til flaske. Endte på 29 flasker. Legger man til de 3 som var tappet tidligere ble den en herlig sum på 32 flasker med godt drikke.


28/4 Hadde vinen over fra ballong til eikefat.
27/4 Hadde varmt vann i Eikefatet for å være sikker på tetthet.
13/12 Ballongen har våknet til liv i dag tidlig. Ploppet hvert minutt i dag tidlig
9/12 Målte sukkernivå til 1058. Plopp ligger alt fra 50 sek til nesten 3 min. Flest med langt intervall.
28/11 2.44 mellom ploppene
24/11 Målte sukkernivået etter å ha kjøpt inn en slik en. 1070 ligger den på, som betyr at det er ganke nye sukker igjen som kan spises. Det er ikke akkurat ekspress gjæring om dagen. Et plopp pr 2.45 min

3/11: Ploppet en gang pr 1:38 min. Hadde planer om å tappe om, men syntes fortsatt vinen var for søt. Ristet i Ballongen og etter ca 15 minutter plopper den ...

Tilbakemeldinger

NavnKommentarBilde
Gutta"Gutta digget eplevinen"
"Den var jævlig god den vinen der"

SvirremorComment 2Image 2
Naboen"Den var veldig god. Søt og god, nesten som en dessertvin"
XaviComment 4Image 4
Jentene på poletComment 5Image 5
SvigerbrorComment 3Image 3
Push upComment 4Image 4
Skippern"Søt og god. Blåost ble god kombo"
TyskernComment 3Image 3
TorejordetComment 4Image 4
Gourmetgutta"Den smaker mye bedre enn den lukter"
"Har den ligget på fat, det forklarer vaniljen"
"Denne står ikke tilbake fra noe annet man kjøper og drikker"
Prinsen på JansrudCommentImage

Comments