Rånvin 2024



Rognebær kommer som kjent fra Rogntreet som tidligere ble kalt Raun fra det norrønske Reynir, som betyr rød. Dette er en og veldig anvendelig, men lite anvent frukt. Altså man skulle jo tro et bær var et bær, men disse er altså frukt ... eller faktisk ikke det heller, men en falsk frukt kalt bæreple.

Farmen ligger som kjent, eller ukjent, like utenfor Magnor, ikke langt fra Charlottenberg og rånernes mekka. Når vi vet at bærene ikke kommer fra Rohnedalen, men dalen på farmen og at Rogn også blir kalt Rån enkelte steder i Norge, er det jo helt naturlig å kalle vinen nettopp dette, Rånvin. Vinen er laget etter vin fra hagen prinsippet, vi tar det vi har og bruker det. Godt skal det bli.

Ingredienser:
6 kg rognebær, fra Farmen
En neve Blåbær fra Grimsrudskogen
1 Lime
14 l vann
4,5 kg sukker
Hetvinsgjær (Europris), rørt ut i et halvt glass appelsinjus

Fremgangsmåte:

Rognebær ble plukket på farmen og lagt i frysern et par tre timer. Deretter ble de fraktet hjem til Bingen for tining og modning i henger med god trelukt. Bjørk av beste sort. Bærene fikk ligge der fra søndag til tirsdag før de ble grovrenset, lagt i vindunken og slått på det groveste med en stokk, eller 2tom2 om du vil. Tilsatte 14 liter kokende sukkervann og lot de kjøle seg litt ned. Hadde også oppi blåbærene og lime i 4 båter. Når den var passe nedkjølt tilsatte jeg gjær utrørt i appelsinsaft. Nå skal luringen få stå en snau eller drøy uke og ploppe.

Redskaper:
30 l kar
2x Vinballong
Gjærlås
30 l Eikefat
Røreskje
Målebeger


Logg
11/8: Plukket ca 6 kg Rognebær fra treet på farmen la det i fryseren 3-4 timer og tok med meg hjem på henger.


13/8: Renset, moste og tilsatte gjær. Målte 1062, så den må nok få litt mer sukker etter den er silt om en drøy eller snau uke.


19/8: Tappet om faenskapet, altså i en positiv setting. Fikk med det meste av saften og skviset en god del ut av bærene/frukten. 1048 på stimpen, så det er tydelig at her har det ikke vært noe stormgjæring. 2,333333% er intet mindre enn altfor lite. At vinen har blitt kastet ut fra hus og jeg fra hytte, gjør at vi må ha tilhold i garasjen. Med svingene norske sensommer tempraturer har det vært hardt for gjæren å ta skikkelig tak. Sjokket med å bli stukket om har heller ikke vært fraværende. Jeg satte mer epler til tørking, slik at i alle fall den prosessen avgir litt varme. Videre fikk ballongen pledd om halsen og låne ulljakka mi i dag tidlig. Det plopper, men det er hverken fart eller hyppighet i det. Regner med det tar seg opp i løpet av litt god behandling. Mulig jeg må ta meg en tur å få tak i litt gjærnæring, eller kan det kanksje lages naturlig? .... Søker og/eller spør chatgpt

21/8: Ulljakke og pledd gjorde underverker så nå var det på tide å mate gjæren. 2 kg sukker ble blandet ut i 5 liter vann og styrken på drikken ble målt. Altså ikke styrken på vinen men sukkerinnholdet i styrkedrikken. 1042 på øksa, kjapp hoderegning gir 2,5% styrke. Altså helt innafor å selge i butikk i Sverige. Heldigvis har jeg hverken planer eller volum til det. Sukkerlaken ble tilsatt og ny måling ga 1062. Altså 20 opp, mens jeg ville rundt 32 opp. Her er det noe jeg rett og slett ikke skjønner, eller har regnet  helt feil. 2000/((2,7 x 22)= 33 ish … har jeg mye mer vin enn jeg trodde kanskje? I så fall om det skulle vært 30l skulle formelen gitt 24, som er mer i gata vi fikk … må nok se på den formelen igjen ..   i alle fall 1062. Skal vi la den stå som den er å hå helt ut lander vi på ca 10 blank, mens jeg tenkte nærme meg 13. mulig vi får tilsette litt til. Det skal sies at det gikk 5 timer fra styrke ble tilsatt til måling ble gjort, men.både jeg og mim venn chatgpt mente det maks kunne utgjøre 2 grader …

22/8: Vi fikk i alle fall bekreftet att to grader på øksa kan ta tid. Rundt 17 i dag målte jeg den til 1060, før jeg rørte ut 900 gram sukker i 1 liter vin. Det tok godsakene opp til 1072, så kan vi med sikkerhet si at vi begynner å nærme oss der vi skal være. Om den går til null ender vi på undt 11%. Sitter nå og noen dager til å vurderer om jeg skal poppe oppi en halvkilo til, Da når vi 13% sånn røffly regnet ... eller snarere beregent.

26/8: Målte gjæringen og tok en helsesjekk. 1068 var skuffende lite på fire dager. Enten har målingen forrige runde vist eller blitt lest feil, eller så har det rett og slett ikke vært nok fart. Tilsatte en halv kilo sukker som tok den opp til 1074. Går den til 0 nå har vi godsaker på 12,5% . Fargen og smaken lover veldig godt. Litt bitter etter og relativt syrlig. Smaken sitter lenge i munnen og overdøvet selv go-to billig bordeaux'en min (Chateau haut canteloup) :-)

1/9: Ny måling viste 1050, som betyr at den fortsatt må stå en god stund til

15/9: Mens man har kost seg i varmere strøk, har Rånvinen sakte men sikkert jobbet med å spise sukker. Vi er nå nede på 1020 og der smaker den faktisk ganske godt. Denne trenger litt restsødme, så tenker jeg setter med ned og regner litt på det og legger til en halvkilo i løpet av dagen. Men som sagt, får regne litt på det, syntes nemlig den smaker relativt sterkt ... så får det egentlig ikke helt til å stemme. Må få vekket junior for en vurdering .... men morgenvin er kanskje ikke det som frister mest ...



29/9: 1004 på Øksa, som tilsier at vi er der vi skal være 12,5%, men både Junior, som omsider våknet, og jeg syntes den smaker vesentlig sterkere. Nå er den stukket om og skal kose seg og klarne i fred og ro. Prøvde som nevnt sakene. Lukter litt vilt, men får også en duft av blomst. God fylde, sitter lenge. Noe syrlig, både inn og ut. Bitter, men god ettersmak ... vil jeg betegne den som :-)







Comments