Amundsen




Pris: Da  må du høyt, første kniven jeg har smidd selv
Lengde: 31cm, 18cm blad
Materiale: Karbonstål fra Hovraspen til Hovlslager Aasmund Amundsen, Skaft Pallisander fra stolen til Gullsmeden



Kort beskrivelse:
Bekjentskapet med smeden til den herlige forrige hesten Rosen og nåværende Cancaros har båret frukter. Vi fant fort ut at vi hadde flere felles interesser. Håndverk, gjenbruk, hest og genrelle guttegreier, som en øl i smia. Endelig fikk jeg ut fingern og tok kontakt for å ta nettopp denne kvelden i smia. Det ble Mango Ipa, rasp og godt med varme fra essa. 



Lang Beskrivelse:
Som mange sikkert har skjønt har jeg litt fetish på kniv og ikke minst trehåndtak. Det har lenge vært en drøm å kunne smi sin egen kniv helt fra bunn. Og hva er vel bedre enn å ta utgangspunkt i en nedslitt rasp som den dyktige hovslageren har slipt ut.

Vi begynte med å slipe ned taggene på raspen ytterligere, før vi la raspen i Essa, så vi kunne begynne med grov forming. Å etablere eggen ble prioritert først, før vi videre banket ut håndatket. Etter mange runder i essa og enda flere slag med hammeren, begynte det bli såpass form på den at vi kunne kappe i ønsket lengde og fortsette formingen av håndtaket.




Etter et par øl og mange bank slipte vi ytterligere litt, før vi var fornøyd med utgangspunktet. En kjøkkenkniv begynte å ta form. Neste steg nå blir boring av hull til alupinner, finne materiale og grovskjære skaft. Jeg tror jeg ender opp med stolen til gullsemden. Den er laget av herlig rødbrun pallisander.

Veldig spent på sluttresultatet og super glad og takknemlig for at jeg fikk mulighteten til en herlig guttekveld i smia under kyndig veiledning fra sjefen sjøl, Hovslager Aasmund Amundsen.




Nå har sjefen, altså Amundsen selv, satt meg til sliping. Tror jeg ikke han har lyst til å se meg på en lang stund. 400 papier til grovsliping .... dette skal ta tid.

Siterer Bladslipinging 101 (https://noblie.eu/no/blade-grinding/):
Bladsliping er mye mer enn bare et skritt i knivproduksjon – det er en kunst, en vitenskap og hjerterytmen til et blads funksjonalitet. Slipingen kan påvirke en knivs skarphet, styrke, vekt og til og med dens estetiske appell. Ettersom vi har reist gjennom nyansene til ulike slipemetoder og -teknikker, er det tydelig at hver av dem har sine unike fordeler, som imøtekommer spesifikke behov og knivdesign. Enten du er en spirende knivsmed eller en entusiast som søker dypere forståelse, er det avgjørende å sette pris på grindens rolle i å forme ikke bare knivseggen, men dens sjel. Husk at bak hvert flott blad er en upåklagelig sliping, som forener form og funksjon i harmonisk synkronisering.

Jeg har gått til innkjøp av 120 K vannslipepapir og skal denne uken pusse meg ferdig med det, for så å hoppe over til 240 og videre til 400. Etter dette føler jeg muligens det er på tide å lande skjeftet. Min kjære, kjære datter har falt helt for et stykke eik jeg har hentet fra en av #huleikene ved Melsomvikstranda (Sandbånn). Derfor har det blitt en mørk kveld der med sag og øks. Har også forsøkt finne noe informasjon/historie rundt disse trærne, men folk i Melsomvik, virker ikke veldig snakkesalige foreløpig.

Valgets kvaler:



Tiden er gått, og prosjektet ikke fullført, men et godt steg videre er man kommet. Det har vært slipt og slipt og slipt enda litt til. Tok med meg kjære Amundsen til selveste hovlsager Amundsen. Der ble det tilpassning av skaftet og nagler (gjengestang) til skaftet. Skaftet ble gjenget slik at stangen kan brukes til å klemme sammen også under liming. Dette kommer til å sitte som støpt.

Det ble også god tid til pussing, sliping og polering av blad/egg. Nå gjenstår liming, forming og pussing av skaftet og ikke minst gjør eggen sylskarp.

Forøvrig falt valget som dere ser på Stolen til Gullsmeden



Har fortsatt arbeidet og det er mer eller mindre klart nå. Skaftet skal oljes og kniven få en siste finish på eggen. Må si jeg begynner å bli skikkelig fornøyd med Amundsen og er allerede klar for neste prosjekt(er), Andhrimnir, Alfred og ?





Comments