Julemarispanpølse - en grov en





Når julekvelden sniker seg på kjerringa er det pølse på gang. En skikkelig grov en å foretrekke. Da er det bare å finne frem mandlene og forme til til grove marsinpanpølser. Litt sjokolade blir aldri feil til marsipanen og denne marsipanen fra Farmen, avdeling Bingen kan jeg lett gå god for. Den har et herlig snev av Jul.

Ingredienser:
Mandler
Melis
Nellik
Vaniljesukker
Eggehvite
Aquevit
Sitron








Redskaper:
Kjele
Stavmikser
Bolle

Fremgangsmåte:

Her er bare å sette i gang. For moro er det ikke. Start med å skolde mandlene. Kok en kjele med vann og ha i alle mandlene etter du har trukket kjelen til side. La de kose seg i varmen en kvart. Sett deg, gjerne med et stekebrett, med mandlene, sett på TV'n, funker fint med 20km ski. Har du en ekstra stor mengde, gå for 50km. Dette tar tid og er mildt sagt drit kjedelig. Men fint blir det med hvite mandler. Det kan gjerne gjøres en dag eller to før

For avklimatisere mandlene har jeg de ovnen noen timer på 50 grader. Det samme kan du gjøre med frukten for å tørke den, men den må ha enda flere timer i ovnen.


Når mandlene er skoldet og avklimatisert er det bare å ta frem stavmikseren. Det er sikkert enda lettere om du har en kjøkkenmaskin bedre egnet for formålet. Det pakke seg godt mellom hver runde for min del. De grovmalte mandlene blandes godt med melis, vaniljesukker og nellik. Eggevitene blandes med litt aquevit og litt skivs fra en sitronbåt. Deretter blandes det godt inn med tørre før du knar, elter og tenker på din ebdre halvdel. Pakk den ferdige deigien inn i plast og la den hvile på benken, mens du går tur med bikkja. Når bikkja er hæppy, deler du opp marispanen og ruller i passe pølser. Noen store, noen små og midt i mellom med sukker på.


Når frukten er tørket helt, dette kan du også gjør dagen før eller dagen før det igjen, kjører du den med stavmikseren. Kok opp en kjele med vann, ta til side og legge halvparten av sjokoladen opp i en skål du setter over vannet. La det smelte helt og du er klar for å røre inn sjokoladen som ikk er smeltet. Rør glatt og ha over pølsene. Kan være lurt å legge de på rist, for noe sjokolade renner nok ned i det du har under. Strø på med syrlig tørket frukt. Sett det kaldt så sjokoladen får stivnet helt. Enjoy




Comments