Rognebærgele



Noen år kommer det mer rognebær enn andre. Noen sier det da blir mye snø, andre sier det blir lite ... og andre der igjen mener det blir mye snø om man kommer fra den plassen men motsatt om man kommer fra en annen plass. Uansett, i år er det mye rognebær.

Stall Sletta Gård utgaven
Har man ikke sanking, sylting, vinlegging å drive med, så kan du ta deg en svart banan på at jeg har hest å drive med. På gården vi får lov å gjeste nå, ble vi, altså hestene, forbarmet med to store bøtter med epler. Relativt små, og muligens relativt syrlige. Det fikk meg til å tenke på rognebærgele. Rask høsting av rognebær fra treet mot paddockene ga meg glimrende utgangspunkt for stallutgaven av årets rognebærgele.

Ingredienser:
Rognebær 1,2kg
Aquevit en skvett eller to
Kanel
Muskat
Sukker 700g

Redskaper:
Kjele
Glass
Skje

Fremgangsmåte:

Rens bærene, ta bort kvister, blader og råtne bær. Kok opp til bærene faller sammen, ca 30 min. Sil gjennom et kjøkkenhåndkle, ikke skvis ut restene Kok deretter opp den sure væsken, tilsett sukker (litt og litt) etter prinsippet 600g sukker pr liter godsaker. Med 1,2 l kjørte jeg i ca 700g sukker. Kok i ca 30 minutter. Da kan du ta en gele prøve. Slipp en dråpe på en kald tallerken, når du drar skjeen gjennom, skal det ikke renne sammen igjen. 




Comments