
Her om dagen var vi på en finfin utflukt med hesten da vi besøkte vår eminente veterinær på andre siden av fjorden. Nærmere bestemt Borre, like utenfor Horten. Jochen fra Hallingstad gård leverte varene på en hest som var både frisk og fornøyd. Men det var ikke bare som veternær han leverte. Hallingstad gård leverte også historie. Det ryktes at dette var Norges første vingård med produksjon. Og vi kunne skimte rester av dette i hagen til Jochen. Min intersse for nettopp vin og druer, ble besvart med en overrekkelse av en spade og en invitasjon til å ta meg en bit historie hjem til Bingen. En 20 år gammel vinstokk av typen Pinot Noir. Ett litt graving, fant jeg ut at jeg enten er sykt sterk eller så var spaden litt morgen, for veternæren har i alle fall ikke spade lenger. Likevel fikk jeg opp treet og plassert i hengeren sammen med en friskmeldt Cancaros.
Pinot treet ble godt plantet hjemme i Son, vannet i solnedgangen et par ganger og siden jeg skulle på job i Oslo dagen etter bestilte jeg like godt regn også. Jeg var fast bestemt på at tilgngen til vann ikke skulle stoppe mulighten for godsakene å slå rot i var nydelige "by".
Jeg har gravd litt og kommer sikkert til å grave mer historie. Det jeg har funnet er at det ble produsert vin i Edvard Munch's navn og bilder. Den ble solgt på polet til den nette sum av 1700 spenn. Skal vi tro veteræren var nok dette en vin som var bedre å samle enn å drikke, med mindre man ville smake på den etter et par flasker annen vin i forkant.
Det klart, man må ha trua og jeg har trua på Son og hagen i Bingen er et glimrende sted for den aldrende og krokete kompisen. Han vil forhåpentligvis takke meg for stellet og levere druer i verdensklasse allerede til høsten. Om det blir nok til å lage en liten liter Munch, hadde det jo vært ekstremt moro. Alternativt får jeg spe på med druer fra de to andre buskene plantet på samme plantasje.
Fra ChatGpt:
Det ble tidligere produsert vin på Hallingstad Gård ved Borre, like utenfor Horten. På 1990-tallet etablerte Svein Erik Hansen en liten vingård på eiendommen, og i 1995 lanserte han vinen L’Esprit d’Edvard Munch. Denne vinen ble laget av kuldetolerante Pinot Noir-kloner plantet i 1992, og var ment som en eksklusiv samlervin med reproduksjoner av Munch-malerier. Vinen ble omtalt som Norges første kommersielle vin og ble solgt for rundt 1600 kroner flasken på Vinmonopolet .Aftenposten
Druene ble dyrket på omtrent 5 mål med sand- og morenejord, et jordsmonn som holder godt på varme, og området har et gunstig mikroklima med mange soldager. Etter innhøstingen ble druene most og justert for sukkerinnhold (chaptalisert) på gården, før de ble vinifisert hos Fuhr i Grimstad og deretter tappet for hånd tilbake på Hallingstad Gård .eivindhermansen.com
Produksjonen var begrenset, med rundt 2000 flasker i de beste årene, men kun 450 flasker i 2003. Vinene fikk varierende mottakelse; for eksempel ble 1995-årgangen omtalt som overraskende god med lys farge og relativt fyldig smak, mens 1996-årgangen, som ble høstet sent på grunn av en kjølig sommer, utviklet seg til en mager, men akseptabel vin med toner av sopp og jordbær .eivindhermansen.comAftenposten
Til tross for det innovative forsøket og det gunstige mikroklimaet i Borre, ble vinproduksjonen på Hallingstad Gård etter hvert avviklet. I dag drives det fortsatt jordbruk på eiendommen, men det er ingen indikasjoner på at vinproduksjonen har blitt gjenopptatt
Comments
Post a Comment