Villmarksvin 2024


Det var en gang for en stund siden, egentlig for mye lenger enn det siden, men altså for en stund siden jeg gjenforente med en nydelig kjennig fra gammelt av. Hun hadde hund, var rå på yoga og likte godt å klemme på staute trær. Men en annen ting lærte hun meg, som jeg ikke kunne fra før. Grannskudd var ikke bare sunt, men det smakte også godt. Syrlig, litt søtt og med en eim av GT. Grannskuddsirup ble laget med hell og tankene gikk fort dit at dette kunne bli god vin. Et kjapt søk på det store internettet ga meg null resultat. Altså, her kan jeg bli en pioneer. Vinen er laget etter vin fra hagen prinsippet, vi tar det vi har og bruker det. Godt skal det bli.

Ingredienser:
20 l granskudd
1 l Løvetann blomster
1 l Nesler
22 l vann
5,5 kg sukker
1/2 Lime
Hetvinsgjær (Europris)

Fremgangsmåte:

Grannskudd ble lagt i dunk og dekket helt med vann. Kjøkkenhåndkle over og tålmodighet skrudd på. Allerede dagen etter er det på tide å røre, både en, to og tre ganger ... og slik fortsetter du en ukes tid. Velger man derimot en langhelg i Madrid i stedet for sile godsakene, kan det fort gå lenger. 

Trygt hjemme etter en fantastisk tur i en by jeg virkelig er glad i, var det bare å røre for alle gangene man ikke hadde rørt. Det ble bare rør, men så var det på tide å få sakene over på ballongen. Det ble drøye 20 liter. En liter eller to ble spart til å lage lake. Tilsatte først drøye 3,5 kg sukker til lake, målte opp på "Økselen". 70/8 lover ikke hæla i taket og tenna i tapeten. Laget en ny batch med lake, denne gangen med vann og saften fra en halv lime. Vi holder det grønt og med gjæren i var det nettopp, grønt lys for å tilsette gjæren. 105 på økselen, gir i utgangspunktet drøye 13%, uten restsødme.

Redskaper:
30 l kar
2x Vinballong
Gjærlås
30 l Eikefat
Røreskje
Målebeger


Logg
14/5: Plukket ca 14 liter Granskudd (det meste fra rundt Bingen, men også noe i skogen) og 1 Liter Løvetann (det meste fra OBOS-stranda).  Hadde det i kar og tilsatte 15 liter vann

15/5: Plukket 6 liter granskudd og 1 liter nesler. Alt fra Hagen i Bingen, tilsatte dette og 6 liter vann, Rørte og satte karet til "modning" i matboden. Der skal den stå en uke og røres jevnlig. Forøvrig kan det meldes at det lukter himmelsk av karet når man rører gårsdagens ladning.

8/6: Hadde suppen over til Ballong. Presset det jeg klarte av saft ut av skuddene. Brukte osteklede og håndkraft. Ble en lang og kjedelig økt, men deilig, velduftende og grønt resultat. Tilsatte sukker i lake. Gikk for 3,5 kg først, memn dette tok meg bare til 70 Ocheselen,  la til 2 kg til og vi kom omtrent dit vi ønsket. 105 på skalaen blir supert. et sted mellom 12,5 til 13,5% blir nok slutt resultatet da, avhenging om jeg faller for fristelsen å ha igjen litt restsødme. Tilsatte også gjær. Kjøpte hetvinsgjær på Europris. Denne suppa lukter såpass godt, at jeg har skikkelig trua faktisk. Kanskje man har funnet en gullgruve, i alle fall for eget bruk. Tviler på om denne kan ta opp kampen mot velsmakende og godt utprøvde røde og hvite fra vinmonopolet Jeg har ennå ikke funnet noen som har laget Grannskuddvin. Ta gjerne kontakt om du derrmot har det.



9/6: Det plopper som juling

15/6: Ploppingen har avtatt noe, men det er fortsatt godt driv. Tappet en knert for å få brukt økselen og smake på hvor vi er hvordan det lover. Jeg lover ikke noe, men jeg tør påstå at det lover godt. 55 skalaen betyr at den har kommet opp 6,25%, føltes nesten sterkere, og smaken var mildt sagt spennende og god. Overraskende mye syre, selv med så mye sukker igjen. Dette er jeg ganske sikker på ikke blir siste gang med Granskuddvin.
- Dette var overraskende godt, lød det fra Junior.

21/6: Dro frem økselen midt på natta, mest for å dele ut en liten taste, men da fikk jeg også målt. Viste 30, som tilsier at vi nærmer oss 10% Plopper fortsatt godt

28/6: Når dattern har bursdag, var det på tide å gi henne en presang hun virkelig ønsket seg. At vinene flytter ut fra badet hennes. I forbindelse med flytting, var det greit å måle og smake på sakene. Villmarksvinen smaker mye, god syre og målte i underkant av 20, som tilsier rundt 11% med godsaker. Jeg lar den putre litt til, var ca 40 sek mellom ploppene direkte etter flytting, men det nye hjemmet er noen grader kaldere, så ikke sikkert den overlever lenge. Da blir den uansett perfekt.

4/7: Om denne ikke utvikler seg til det verre, så har jeg skutt gullfuglen etter mine smaks og luktsanser. Ikke at jeg tror den kommer til å bringe gull ... men som en snorkelvenn en gang sa, denne hadde jeg betalt penger for. 12 på skalaen gir 12,2%. Stoppes og stikkes om så fort som mulig. Denne var knall.

5/7: Var hedlig å treffe en hyggelig kar via Finn. Når sant skal sies har jeg ikke truffet han enda, men jeg kjøpte en vinballong og kona traff han da hun hentet ballongen. Etterpå ble det opprettet kontakt via finn sin meldingstjeneste. Virket som en bra mann, som også er interessert i lage edle dråper. Vinen ble tappet over i den "nye" ballongen, påsatt gjærlås, en gammel morken en dessverre, men gaffa ble tilført for å tette luker. Vinen ble flyttet til sitt nye hjem, farmen. Her skal den få kose seg kjølig og modnes optimalt, eller det jeg tror er optimalt. Det viste seg at ikke alle luker ble helt tettet, for litt fuktig var flaska etter "a bumpy ride".

10/7: Tappet og målte hvor han hadde stoppet, for den må vel ha stoppet for godt. Her blir det en del rest sødme, likevel syntes jeg ikke det gjør noe, snarere tvert i mot. Vinen er, etter min gane, top notch allerede før den skal modnes. Stoppet på 14, eller 1014 og om du vil. Dunker jeg inn tallene i denne kalkulatoren får jeg 11,94, som rundt regnet gir meg 12% på labelen.

11/8: Vinen ble flyttet til et lunere og mørkere hjem. Over på eikefatet for ytterligere modning. Hvor lenge vet jeg ikke ennå, men en stund blir det. Tappet 3 flasker utenom, slik at jeg kan sammenligne. Vinen er forøvrig en skikkelig høydare.


27/10: Etter 2.5 mnd på whiskyfatet, var det tid for tapping. En god modningperiode tenkte jeg. Og herremin for en overraskelse jeg fikk. Det smakte fortsatt himmelsk. Ganske søt, men modning hadde ikke gjort den vondt. Knallvin. Overaskelsen derimot, det var fargen eller endringen av farge. Her snskker vi forandring. Nesten 22 flasker fikk jeg tappet og nesten flasken ble fortært sammen med Svirrebror på Farmen og nabo Rønning.



Comments