Brennvin 2024



Det sies at det ikke er grønnere på andre siden, og nå om dagen tror jeg faktisk det kan stemme. Her om dagen var det faktisk så grønt at jeg fikk ånden over meg til å gå til anskaffelse av ingredienser til den 3. bøtta med vin. Har en batch på eikefat og en som plopper i badstua så det lukter ... nei ikke svidd, men en blanding av noe i gjæring og granskudd. Man trenger gå over bekken etter vann, ei heler over gata etter brennesle. En liten tur i hagen og 20 liter nesleblader var sikret. Dette blir nok en fin vin laget etter vin fra hagen prinsippet, vi tar det vi har og bruker det. Godt skal det bli

Ingredienser:
20 l Brennesle
22 l vann
6 kg sukker, kostnad 180 spenn (Rema1000)
2 Lime
1 Sitron
1 pakke gjær (Vinosol) fra Varnaveien Minrealvann, kostnad 40 spenn ... ish

Fremgangsmåte:

Samlet 20 liter Brennesle blader, fortrinnsvis unge og jeg anbefaler relarivt tjukke hansker, ikke nødvendigvis Hestra, men oppvaskhansker som tåler Zalo i det misnte. Regn med sliten og/eller bøyd rygg, men blir resultatet like godt som det luktet dagen etter samlig og tilsatt litt syre fra lime og sitron, er det lett å leve med den smerten :-) 
Etter å ha samlet blader helte jeg over 9 liter kokende vann og tilsatte 11 liter kaldt vann. Deretter var  det bare å la den stå en ukes tid. Blandingen siles, press gjerne ut saften fra bladene. Tilsett sukker og gjær og la den jobbe en drøy uke. Rør sukker ut i vann eller litt av blandingen. Anbefales å måle sukkernivå før gjæringen tiltar. La den gjære til du syntes den er passe sterk og passe god. Jeg lot denne gjære nesten helt ut, den stoppet på -1 eller 999 om du vil. Etter gjæring lot jeg den stå en stund før den ble stukket om og satt kjøligere i en ukes tid. Hadde den på eikefat der den koser seg en måned. Tips er å tappe en flaske eller to før fat, slik at man kan smake forskjellen. Ikke sikkert fatet gir den den smaken du er ute etter. 


Redskaper:
30 l kar
2x Vinballong
Gjærlås
30 l Eikefat
Røreskje
Målebeger


Logg
9/6: Plukket ca 20 liter Brennesle fra hagen. Hadde det i kar og tilsatte 20 liter vann (de 9 første literne var fosskokende), 1 sitron og 2 lime



16/6: Tappet om saften og tok ut blader og presset ut juice. Overraskelsen var stor da fargen på faenskapet kom frem. Det vil si overrasket var jeg ikke, for jeg så det jo den gradvise forandringen mens jeg røre i suppa hver dag. Lukten er god, smaken foreløpig relativt svak. Fargen er ... ja det ser du under. Laget lake av 5 kg sukker og 3 liter vann, dette ga en Øksel måling på 70. Tilsatte enda en kilo blandet i en halvliter vann. Endte med en verdi på 80, som skulle tilsi en vin på omtrent 10%. Tilsatte gjær (Vinosol) fra Varnaveien Mineralvann. Innen natten falt på var ploppingen godt i gang.

7

28/6: Når dattern har bursdag, var det på tide å gi henne en presang hun virkelig ønsket seg. At vinene flytter ut fra badet hennes. I forbindelse med flytting, var det greit å måle og smake på sakene. Brennvinen smaker grønnere, friskere og bedre enn den så ut da den var brun, god syre og målte 10, som tilsier rundt 9% med godsaker. Jeg lar den putre litt til, men det nye hjemmet er noen grader kaldere, så ikke sikkert den overlever lenge. Da blir den uansett god nok og vel så det.

4/7: Trodde dunken helt hadde dødd ut, så var klar for å stikke om vinen. Fant fort at her hadde det vært en glipp fra farmgryggermesteren. Liten liten gleppe i lokket gjorde sitt til at luft ble presset ut der og ikke ga noen plopps. Vel vel, Når den først var åpen,  var det like greit å måle, smake og vurdere. Hadde det ikke vært så sent, så hadde jeg stukket den om og hatt på gjærstopp. 0 på øksa som gir totalt 10,5%. Lukter foreløpig veldig spesielt, men smaken var spennende og absolutt god og vel så det. Stikkes og stoppes i morgen.

5/7: Med fortsatt fart, tappet jeg om vinen og tilsatte gjærstopp, før jeg helt unødvendig ristet flasken med noen og 30 liter. Unødvendig fordi vinen skulle flytte. Flytte dit den hører hjemme. På farmen. Den fikk seg en to timers kjøretur på en henger, sammen med Villmarksvinen, eikefatet og litt annet stæsj. Vel fremme og dagen etter, ploppet den fortsatt. Seigmann.

10/7: Ny måling viste -1 eller 999 om du vil (vinen lander på 11). Vinen har allerede begynt å klarne ... naturlig. Men gjæring og sukker ble stoppet for noen dager siden. Smaken og utseende tipp topp. Lukten, litt spesiell.

14/7: Brennvin må få godgjøre seg på eikefatet. Her skal den få kose seg i omtrent 1 måned. Eikefatet har tidligere huset Whisky og nå senest Eplevinen. 4 flasker ble også tappet for at man kan sammenligne før og etter fatlagring.


11/8: Tappet Brennvin på flasker. Totalt ble det 33 flasker god vin. Lagring på fat, gjorde vinen ganske mye bedre, både på lukt og smak. Begynner å like denne også, og det ser ut som jeg muligens går fra ... denne trenger jeg ikke lage igjen .... til ... denne må lages på nytt.





NavnKommentarBilde
Svirremor"Den var fin, passer godt til et glass som dessert"

Muttern"Vinen var skjønn, men litt for søt for meg, ga resten av flasken til naboen som syntes den var helt skjønn"
Junior"Denne var annerledes både på lukt og smak. litt lukt av oliven. Den var absolutt god, men nummer 3 av de jeg har smakt."Image 3
?Comment 4Image 4
?Comment 5Image 5
?Comment 6Image 6
?Comment 7Image 7

Comments

  1. Spesiell lukt og litt annerledes smak. Likevel, smaker godt. God fylde overraskende søt til å ha gjære til minus på øksa

    ReplyDelete

Post a Comment