Fru Johansen 2024



Det er mye hyggelig som skjer, bare man er litt utadvent. Her forleden, da jeg var nede hos de hyggelige jentene på polet i Son for å hente noen tomme og fulle flasker, kom jeg i prat med en trivelig dame som ble veldig nysgjerrig på vinlagingen og på om jeg ikke hadde lyst til å prøve å lage noe basert på druer fra hagen. Det har jo som kjent, eller ukjent, ikke jeg, men det hadde hun og en av hennes naboer. Jeg overleverte telefonnummer og forklarte at jeg måtte nesten ta meg en tur til Kreta for å hente inspirasjon først. Det fikk jeg og telefon fikk se fort jeg var hjemme. Nærmere 5 kilo druer skal bli til 4 flasker. Det er i alle fall målet.

Vinen er laget etter nøysommelig prat og gode råd fra ChatGPT. Godt skal det bli.

Ingredienser:
5 kg Druer (Zilga eller Vitis Vulpina) fra hagen til naboen til Johansen
2 plommer
540g sukker
0,5 l vann
Hetvinsgjær (Europris)

Fremgangsmåte:

Kommer .... 


Redskaper:
30 l kar
2x Vinballong
Gjærlås
Røreskje
Målebeger

Logg
17/9: Hentet en pose med druer fra Fru Johansen. Hun hadde hentet de hos en nabo. Jeg fikk for meg at det var av typen Rondo og har ut fra det stilt en masse spm til ChatGpt. I tillegg har jeg startet prosessen. Druer ble renset fra kvist, lagt i bøtte og most.

18/9: Etter ytterligere samtaler med "min venn", fant vi det lurt å legge til stilkene også, i tillegg til å gjøre en måling av mosten. Denne ble målt til 1050, som var langt under det jeg trenger for å lage en god vin. Etter ytterligere rådføring med "min venn", gikk vi for å tilsette 400g sukker i 0,45 l vann. Det tok oss til 1082 som var et godt utgangspunkt. Gjær ble tilsatt av typen Hetvin (Europris).

23/9: Etter kommunikajson med Fru Johansen er vi fortsatt ikke sikre på hvilken type drue det kunne være, men vi det ser ut som vi tipper fra Rondo mot Zilga, noe som gjør at det må på ny tenkes kreativt og vår venn må rådføres. Zilga er nok en mye "dårligere" vindrue enn Rondo.
 
24/9: Målte på ny godsakene. 1014, som betyr at vi er oppe i 8,5% og at vi fortsatt har en vei å gå. Vurderer å tilsette enda litt sukker, for å få den opp på 13,5-14 det jeg egt ønsker å ligge. En helt nydelig farge og lukt so far ... 


26/9: Ny måling viste 1004. Her var det bare å justere med litt sukker til. Men for all del, dette smaker lovende. 140g sukker ble rørt ut 0,5 dl vann og litt most, før det ble tilsatt resten av godsakene. Dette tok oss rett opp til 1024, som vil gi en perfekt vin mellom 12,5-13%. Nå er det bare å la den jobbe et par dagertil, før jeg skal skvise dritten ut av den. Ikke en dråpe skal gå til spille. ChatGpt har forøvrig kommet med mange navneforslag, noen gode andre mindre gode, men vi skal nok komme oss frem til et godt alternativ. Jeg skal oppdatere saken med hele samtalen med "min hjelper" etterhvert.

28/9: Moste mosen og fikk den over på glasskaraffel, nå skal det bare ploppes litt til, før vi er klar for modning. Nevnte jeg at siden det ser ut som dette blir vellykket, har jeg jammen kjøpt to drueplanter fra Dyhre Gartneri, i tillegg, siden jeg ikke helt har trua på vinen fra disse baltiske druene, har jeg bestilt 10 busker tysk Pinot og 10 busker Rondo. Det vil si, svogern er med på halvparten, men nå blir det vinranker på farmen, dette blir spennende som fy pokker.


29/9: Siden det er så lite mengde vin og jeg ikke har lite nok fat til å dekke det behovet, fikk jeg tenke liten utenfor boksen. Og tror du det ikke på merkverdig vis lå en fin bit med "hønngammal" eik rett ved siden av meg i bryggekjellern. Selvfølgelig kunne dette være med å sette sitt preg på rødvinen. En vin som allerede har mye historie fikk enda mer. Eika er Melsomvik, nærmere bestemt fra sandstranden der, "fanget" og tatt med hjem for å bli håndtak til Kniven Amundsen.



25/4: Tappet på flasker. Fikk 3 fine og en litt mindre fin flaske ut av det. I tillegg har vi en liten rest som skal få sette seg. Kanskje en halvflaske. Målt til 990. Ikke mye sødme igjen der, men endte på nesten 15%. Kan nok trygt ligge en stund til.





Comments