
Når man digger rødvin av de aller fleste sorter, altså de røde med druer fra de fleste land og daler, og man er tilhenger av bruke det man har fremfor å kjøpe både her og der, men kanskje aller mest fordi man for tiden er hekta på å lage vin av det meste, ja til og med vann, jo da, når man har denne settingen og et par store trær som produserer mer røde moreller enn fuglene orker å spise, da lager man Rød vin. Dette blir nok en fin vin laget etter vin fra hagen prinsippet, vi tar det vi har og bruker det. Godt skal det bli. Ingredienser: 14 kg Moreller Litt rips 12.5 l vann 5.5 kg sukker, kostnad 100 spenn, Charlottenberg 1 Lime 1 pakke gjær (Hetvinsgjær) fra Europris, kostnad 35 spenn ... ish 1 pakke gjærnæring fra Europris, kostnad 30 spenn ... ish Fremgangsmåte: Samlet 14 kg Moreller, tok meg god tid og prøvde finne en grei sittestilling. 6 timer med å få stein ut av morellen. Makaløst. Men uansett gjort er gjort og vin skal det bli. Rød blir den ... tror jeg ... og fin blir den. Men nå sklei jeg ut. Rens bærene, ha over 10 liter kokende vann blandet med 2,5 kg sukker. Når blandingen har funnet roen på rundt 25 grader, blander du inn gjør og evt gjærnæring. Etter to dagers gjæring, tilsatte jeg 3,5 sukker til. Blandet ut i 1.5 l vann og 0.5 l av rød vinen. |
Redskaper: 30 l kar 2x Vinballong Gjærlås 30 l Eikefat Røreskje Målebeger |
Logg
5/7: Plukket ca 13 kg Moreller fra hagen. De fleste fra toppen av de to store trærne. Der jeg fikk selskap av fuglene. Den ene skjæra som kom og satt seg ned en halvmeter bak meg, skvatt nok like mye som meg når den innså at det var en mann med bar i toppen av treet. Og jeg hylte til når den slo med vingene og skrek til rett bak meg. Bærene ble lagt i bryggekaret og fraktet til Farmen for prossesering.
6/7: Vekkerklokka på 8, til tross for en sen kveld med prøving fra kjellern med svirrebror. Her skulle vinproduseringen begynne. Jeg skjønner godt de som påstår at det er fint å trosse gift og la kjernene sitte igjen i morellene, eller i alle noen av de, for å få frem mandelsmak. Jeg skjønner dem, men jeg tror de juger. Jeg tror de sier det for at de går lei. Fy faen for en tidkrevende drittjobb. Altså, jeg kom meg gjennom halvparten av morellene på 3 timer. Jeg valgte jo selvfølgelig å fjerne steinene. Fingrene seige som sirup og farget brune. Her får man gratis brunfarge. Det positive var vel at solen glimret med sitt nærvær. Tilsatte 3 liter kokende vann og satt det i kjeller'n så jeg kan bruke 3 timer til på søndagen, når jeg igjen er tilbake på farmen.
7/7: Søndag, rett før avreise farmen, fylte jeg på med ytterligere en kilo Moreller i tillegg til at jeg ribbet ripsbusken i busken for noe av det den hadde igjen av bær.
8/7: Søndag ble til mandag morgen. Men solen var fremme selv om vinden minnet mer om høst. rundt 9 grader i den. Fordelen er at dette tar tid og solen rakk å varme opp både meg og temperaturen før jeg var ferdig. Nye 3 timer og resten av morellene, og noen til, samt noen rips og en lime, denne med steiner, fant veien i karet. Blandet inn 7 liter kokende vann med 2,5 kg sukker og hadde oppi. Etter en tur over grensen etter vann, eller mat i dette tilfellet, ploppet det godt. Turen gikk innom Europris, så jeg kunne handle inn nok en "Øks". Suppa ble målt til 1084, eller 84 som jeg liker å referere det til. Mer sukker inn i morgen. Bør opp noen hakk, men vurderer å la det jobbe litt lenger. Vi får se.
10/7: Etter to dager med stormgjæring, hadde vinen jobbet seg ned til 26, her var det bare å få inn mer sukker, mens det jobbet hardt i gryta. Fra start på 1084, ned til 1026 og opp til 1084 igjen. Tilsetter jeg en kilo eller tre til, blir det en skikkelig morellbombe med litt restsødme igjen. Dette lover godt. Om to dager tenker jeg sile av frukten ... kanskje
12/7: Med en hissig vin som var klar for å bli sterk, ble lydene av hissige plopp etterhvert for mye for både mor og datter. Derfor gjorde jeg det eneste rette. Flytte den. Og hva er vel bedre enn å flytte brygget dit den egentlig burde høre hjemme, nemlig bryggerhuset. Kan nevne at den får godt stell og pakkes inn i ullpledd på natta. Målte den også denne gangen da viste den 1050.
19/7: Sjekket tilstanden i bryggerhuset. Det brygges, for å si det mildt. Nede i 1017-1018, som gir godt over 16%. Tenkte det fikk holde og tilsatte gjærstopp (fra Vinosol). Smakte ... sterkt.
11/8: Tappet en flaske og stakk om resten. Har prøvesmakt et glass sammen med Svirrebror. Dette lover skikkelig godt. Veldig god.
12/8: Åpnet den flasket jeg korket i går. Fantastisk god, men så er vel jeg ikke akkurat objektiv. De bedre 4 delene rundt bordet var også tydelig begeistret. "Denne var skikkelig god" lød det fra Junior. Her snakker vi mye vin, spør du meg.
Navn | Kommentar | Bilde |
---|---|---|
Junior | "Den var veldig god i går, I dag var den helt magisk." | |
? | "" | |
? | "" | Image 3 |
? | "" | Image 4 |
? | "" | Image 5 |
? | "" | Image 6 |
? | "" | Image 7 |
Denne var top notch. Nå er jo jeg relativt biased, men likevel ... denne kan nytes og tross mye arbeid, skal den lages igjen
ReplyDeleteHar akkurat drukket første glass til en nydelig kylling fra Snella. Veldig spennende kombo. Imponerende, bror!
ReplyDeleteMvh
Lars
Takk bror. Denne skal det lages mer av ja, med omtrent samme oppskrift ;-)
ReplyDelete